Wet cleaning vs. dry cleaning: wanneer gebruik je welke reinigingsmethode?

Het onderhouden van je kleding is cruciaal om ervoor te zorgen dat het er fris en verzorgd uitzien, maar het kiezen van de juiste reinigingsmethode kan soms verwarrend zijn. Wet cleaning en dry cleaning zijn twee van de meest gebruikte methoden, elk met hun eigen voor- en nadelen. In dit artikel gaan we dieper in op het verschil tussen wet en dry cleaning, zodat je weet wanneer je welke methode gebruikt.

Wat is wet cleaning?

Bij wet cleaning maak je gebruik van water en milde reinigingsmiddelen om kleding te reinigen. Deze methode is vooral geschikt voor kledingstukken die waterbestendig zijn en niet gevoelig zijn voor krimpen of kleurvervaging.

Wet cleaning is ideaal voor alledaagse kledingstukken zoals shirts, broeken en jurken. Het is zachter voor stoffen en laat minder residu achter, waardoor het ook geschikt is voor mensen met een gevoelige huid.

Traditionele natte reiniging werkt door kleding onder te dompelen in water. Tegenwoordig zijn er ook machines die water toevoegen in de vorm van waternevel. Dit zorgt ervoor dat we met minder water net zo goed reinigen. Bovendien kunnen we op deze manier ook delicatere kleding nat reinigen.

Wet vs dry cleaning

Wat is dry cleaning?

Dry cleaning, ook bekend als chemisch reinigen, maakt gebruik van oplosmiddelen zoals perchloorethyleen om vet- en olievlekken te verwijderen zonder water te gebruiken. Wij reinigen uitsluitend met groene, niet-vervuilende oplosmiddelen. Deze methode is met name geschikt voor delicate stoffen zoals zijde, wol, kasjmier en sommige synthetische vezels. Dry cleaning is effectief in het verwijderen van hardnekkige vetvlekken en helpt bij het behouden van de vorm en structuur van deze delicate stoffen.

Wanneer gebruik je welke methode?

Bij het kiezen tussen wet en dry cleaning zijn er verschillende factoren waarmee rekening moet worden gehouden. Kijk altijd eerst op het waslabel wat de leverancier aangeeft, hierin staat altijd aangegeven hoe je een kledingstuk moet behandelen. Dit is de leverancier wettelijk verplicht. Mocht je het waslabel niet meer kunnen lezen of je hebt het eruit gehaald, dan kun je letten op de volgende factoren:

  • Stof- en materiaaltype
  • Soort vlekken en vervuiling
  • Persoonlijke voorkeur (mits mogelijk waslabel)

Zowel wet cleaning als dry cleaning hebben hun eigen voordelen en toepassingen. Door te begrijpen hoe elk van deze methoden werkt en wanneer ze het beste kunnen worden gebruikt, kun je ervoor zorgen dat je kleding er altijd fris en verzorgd uitziet. Onze vakmensen zijn in bezit van de juiste kwalificaties en vakkennis om jouw textiel te reinigen.

Heb je nog vragen over wet of dry cleaning of twijfel je? Neem gerust contact met ons op! We helpen je graag verder.

Bedrijfsgegevens

Medo Clean Textielservice B.V.
Hoogewaard 180
2396 AP Koudekerk aan den Rijn
Tel: 071-3415022
Mail: info@medocleantextielservice.nl

KvK: 88299465

Corporate

Algemene voorwaarden

Privacy statement

Certificeringen