Een modelproject voor Rob Hendriks

Catalina Vermeij in de bloemetjes gezet
14 maart 2017
Thuiskomen in een afgewerkte woning
29 november 2018

De verbouwing van het pand van MEDO CLEAN is in volle gang. Tijd om de mensen die meewerken een gezicht te geven. In dit blog praten we met Rob Hendriks, De SubsidieExpert van Havenland.

Michael Hetem: “Rob is inmiddels zeven jaar als adviseur betrokken bij MEDO CLEAN. In die periode is hij mijn sparringpartner en zeer betrokken bij onze verhuizing. Daarnaast heeft zijn collega Frank Helsloot een belangrijke rol gespeelt bij de gesprekken over de ruimtelijke invulling.“

 

“De verhuizing van MEDO CLEAN heeft veel voeten in aarde gehad. De materie is complex, omdat het bedrijf met chemische stoffen werkt en stoomapparatuur in huis heeft. Toen het plan ontstond om woningen te bouwen op het terrein naast MEDO CLEAN bleek dat dat niet mogelijk was zonder het bedrijf te verhuizen.”

Van tevoren stond vast dat MEDO CLEAN in de buurt moest blijven. “We zijn een sociale onderneming en onze veertig personeelsleden komen allemaal uit de buurt van Koudekerk. Een aantal van hen komt uit kwetsbare groepen. Die kunnen we niet ver laten reizen en willen we zeker niet ontslaan.” Het leidde ertoe dat Michael en Rob, naast een speurtocht naar subsidiemogelijkheden, ook op zoek moesten naar een locatie in de buurt waar zij hun activiteiten mogen uitvoeren. Dat leidde tot intensief overleg met de gemeente. Eerst de gemeente Rijnwoude en, na de fusie, de gemeente Alphen aan den Rijn.

De verhuizing is ook aanleiding om de werkwijze van MEDO CLEAN eens goed tegen het licht te houden. “Wij gebruiken nu nog de chemische stof Per in ons gesloten schoonmaakproces. Dat is een gifstof die je niet in het milieu wilt hebben. Op de nieuwe locatie vervangen we deze stof door een product op basis van water.” Zo is er nog een reeks aan innovaties die MEDO CLEAN toepast om zuiniger, milieubewuster en efficiënter te worden.

Het project is een modelproject voor Havenland. “We kunnen al onze expertise kwijt, want naast de kernactiviteiten van Havenland op het terrein van directieadvisering, ruimtelijke ordening, MVO-ondernemen en netwerken hebben we ook onze competentie als subsidieadviseur ten volste kunnen benutten. Uiteindelijk worden de kosten van de verhuizing gedeeld door de betrokken partijen.”

Een verhuizing die, als alles gereed is, alleen maar winnaars kent. In de kern van Koudekerk ontstaat een mooie woningbouwlocatie en MEDO CLEAN kan, met behoud van alle arbeidsplaatsen, de komende jaren vooruit op een nieuwe, grotere en vooral milieuvriendelijker locatie in Koudekerk aan den Rijn.